Zzzerelem első látásra | Nissan 350Z

Milyen autót válasszon az ember, ha elérhető áron szeretne egy sportos autót? Erre a kérdésre mindenki mást mondana, hiszen mindenki más szeret, és nem egyértelmű mindig az első pillanatban, hogy mi lesz végül az ember sorsa.

Nagyjából így indult jelen cikkünk alanyának, Ádámnak is az autós karrierje. Már a legelején tudta, hogy ő inkább sportos autót szeretne, és elsőnek választott is egy kitűnő kis autót, egy Megane RS-t, ami vitathatatlanul sportos, azonban természetesen teljesen más világ, mint mondjuk egy hátsókerekes kupé. Erre ő maga is akkor jött rá, amikor egyszer találkozott egy Z-vel az utcán, ami éppen keresztben fordult el előtte, ez pedig bekattintott valamit főhősünk fejében és elkezdődött a hajsza egy saját 350Z után.

Első körben egy első generációs, piros színű modell volt a kiválasztott és elkezdődtek az első kisebb-nagyobb átalakítások. Kezdetben állítható futóművel lett megültetve az autó, illetve már ekkor megérkeztek a Japan Racing JR-10-es alufelnik is, elöl 9,5” x 19” hátul pedig 11” x 19” méretben. Már így is egészen jól nézett ki az autó, azonban Ádámnak ez nem volt elég. Az első AMTS után úgy döntött, még jobban szeretne belemerülni a gép testre szabásába, és több hangsúlyt fektetni az apró kiegészítőkre is, mivel egy igazán jó építéshez azok is kellenek. Illetve a „szokásos” probléma is felmerült az állítható futóművel kapcsolatban: ha letekered nem tudsz közlekedni, ha nem tekered le nem néz ki elég jól. Sokan gerjednek egyébként arra, amikor leér az autó, mivel ez is egy fajta respekt nyilvánítás. Azt mutatja, hogy rendesen le van rakva a verda, mivel a földnél lejjebb nem tudunk menni, ha meg ahhoz hozzáérünk, akkor ugye nincs valami magasan a kocsi. Nyilván sokan vannak olyanok is, akik jobban féltik az autójukat annál, hogy azt a földön húzzák végig, és ez is teljesen rendben van, hiszen rengeteg időt, energiát és pénzt emészt fel egy autó gondos ápolása, esetleges módosítása.A lényeg az, hogy változás kellett, ezt pedig egy légrugós futómű jelentette első körben. Ez akkor egy egyedileg épített rendszert jelentett, ami a legtöbbször nagyon jól tette is a dolgát, azonban volt egy eset, amikor autópálya tempóban egy ártatlan kikerülő manőver következtében elkezdett instabilan viselkedni az autó. Korai air ride rendszereknél, illetve egyedileg épített rendszerek esetében ez néha elő szokott fordulni, azonban erre is létezik megoldás. Több is.Ezekről azonban majd később, mivel a futómű cseréje mellett más változások is történtek, hiszen a képeken egy ezüstszínű autót látunk, és ez ugye nem véletlen. 

Arról már korábban is írtunk, hogy néha milyen apró dolgokon múlik az ember „sorsa”. Olykor egyik pillanatról a másikra zajlanak az események, olykor pedig hónapokon keresztül csak várunk. Ádám esetében inkább a gyorsabb verzió érvényesült, hiszen egy internetes hirdetésben találta ezt a konkrét autót, és azonnal tett is rá ajánlatot, amit akkor elsőre el is utasított az előző tulajdonos. Egy próbát megért, gondolta, meg hát úgyis van már egy 350Z, úgyhogy nem fontos annyira. Aztán néhány nap múlva mégis csak nyélbe tudták ütni a bizniszt, így végül is sikerült átülni egy utolsó generációs, jó állapotú példányba.

A piroson már kezdtek előjönni a használat, meg a kora miatt általános hibák. Semmi komoly, de azért Ádám már látta, ahogy itt-ott le van pattanva a fényezés, és a piros színt is elkezdte kiszívni a nap sugárzása. Emiatt eredetileg is tervbe volt véve egy telifény, azonban ez az új autóval is meg fog történni mindenképpen. A feketére festett géptetőt, illetve tetőt még az előző tulajdonos készítette, de egyáltalán nem rossz, így meg is maradt. Emellett a kocsival jött még egy hideg levegős légszűrő kit, illetve egy minőségi kipufogó rendszer is, azonban a többi módosítás már mind Ádám agyszüleménye. Sikerült tehát szert tenni egy újabb, jobb állapotú alapra, így vissza is térhetünk a billegő, instabil air ride futómű kérdéséhez. Az eset után azonnal kiszerelésre került a régi rendszer, és most már egy állítható futóműre lett építve az új verzió, ráadásul az egészet egy Accuair vezérlő irányítja. Illetve hivatalosan nem ez a márka, de maga a cucc teljes mértékben megegyezik a híres gyártó termékével, annak összes kényelmi funkcióját tartalmazza, és az új rendszer már valóban képes kezelni az autó tömegét és mozgását akár komolyabb igénybevétel esetén is.

“Tuningos” körökben biztosan nem leszek népszerű ezzel, de az egyedileg épített rendszereket pont ezért nem lehet hivatalosan bepapíroztatni. A műszaki vizsgán a vizsgabiztos nem tudja, hogy azt a módosítást ki végezte, az az ember mennyire profi a munkájában, és milyen minőségű alkatrészek lettek felhasználva az építés során. Lehet, hogy mérnökökkel lett megtervezve, és profin lett kivitelezve, a legjobb elérhető alkatrészek beépítésével, de az is lehet, hogy úgy lett összetákolva az egész egy lepusztult fészerben. Természetesen ez csak a két véglet, azonban sok esetben mi is jártunk már úgy, hogy valami elsőre nem sikerült jól, faragni kellett, és csak harmadik-negyedik nekifutásra lett tökéletes, azonban abban mindenki egyet ért, hogy nem jó dolog ilyeneket az utcán, élesben tesztelni, vagy akár csak szembesülni azzal, hogy valami nem jól funkcionál.

Térjünk vissza az autónkhoz, hiszen nem csak a futómű lett átalakítva. Kapott előre egy lökhárító toldatot, illetve felkerült egy Blitz style üvegszálas hátsó szárny is. A küszöb toldatot Ádám egyedileg készítette egy egyszerű alulemezből, de tökéletesen hozza a lényeget, és a stílushoz is passzol. Ha már a stílusnál tartunk, az autó alatt találunk egy igényesen megvalósított „alvázneont”, sőt az első lámpákban is van egyedileg épített LED sor, ez pedig nagyon ingoványos talaj. Nagyon ésszel kell csinálni az ilyesmit, mert hamar túl lehet tolni a dolgot, és annál kevés rosszabb dolog van, mint amikor egy szép autót az ilyen dolgok tesznek bazárivá. Itt nem ez a helyzet, bár sajnos este nem volt már alkalmunk a saját szemünkkel is megtekinteni, azonban Ádám instagram oldalán (@adam_350z) számtalan kép bizonyítja, hogy ez bizony jól néz ki, és nem hogy rontott volna az autó egészén, inkább szépen kiegészíti azt, és hozza a külföldi építések hangulatát is.

Ettől még szerintem senki se kezdje el feldobálni a LED sorokat a rozsdásodó Ignis aljára, mert továbbra is ki fogják röhögni, de itt van az élő példa arra, hogy azért lehet ezt jól is csinálni. Ráadásul ez nem csak egy kiállítási darab, gyárilag sperr difis, így előfordul néha olyan is, hogy egy kanyarban (véletlenül 🙂 ) elkezdi előzni az autó hátulja az elejét. Tehát rendesen van használva, jóllehet erre inkább a gyári felnik szoktak felkerülni, azonban kár is lenne ezekért a kerekekért. Tervek szerencsére vannak a jövőre nézve is, már az utolsó simításokat végzik az új Rocket Bunny style hátsó diffúzoron, illetve egy dekor is fel fog rá kerülni, azonban az is elképzelhető, hogy nem csak a találkozókon, hanem az autós nyílt napokon, a versenypályán is találkozhatunk velük. Mi mindenesetre kíváncsian várjuk a következő lépéseket is, hiszen meglehetősen üde színfoltja ez az autó a néha meglehetősen unalmas hazai felhozatalnak.

// További cikkek, amik érdekelhetnek //

Tsiga Projekt

Néhány hete sajnálatos híreket kaptunk. Egyik barátunknak (becenevén Tsiga) ugyanis be kellett feküdnie egy szívműtétre, azonban mi a kezdeti sokkhatás után igyekeztünk meglátni a lehetőséget

// Tovább a cikkhez //