BMW M5 35th anniversary edition

35 éve a csúcson

A BMW M5 immáron három és fél évtizede ura a nagy teljesítményű, sportos szedánok piacának, ezt pedig most egy limitált, háromszáz-ötven példányszámban kiadott modellel ünneplik meg. Harmincöt évvel ezelőtt Münchenben azon törték a fejüket a BMW Motorsport GMBH munkatársai, hogy milyen új dolgot kellene mutatni a világnak. Majd nemes egyszerűséggel nem pusztán egy kategóriát, hanem egy egész trendet indítottak útjára. Az első M5-ös még úgy épült meg, hogy megfogták az akkori csúcsmodellük, az M1-es sportautó hat hengeres motorját, és beletették a közepes méretű szedánjukba. A többi meg már történelem, azóta már hat generációt is megélt az M5, és kevesen tudták csak felvenni vele a versenyt.

A jubileumi kiadás is tartogat bőven finomságokat. Már eleve a színe is egyedi, ahogyan a 20”-os könnyűfém kerekek is, melyeknek a színe szintén egyedi. De ha kevés lenne az egyedi színekből, rendelhetjük carbon-kerámia fék csomaggal, mely opcionálisan arany festéssel is kérhető. A beltérben szintén mindent egyedileg ennek a változatnak szántak, a kárpitoktól kezdve az egyedi díszlécekig minden azt akarja mutatni, hogy ez nem csak egy sima M5.

Tényleg nem az, a teljesítményre valószínűleg senki sem fog panaszkodni. Az erőforrás az M5-ök történelmében a legerősebb, ami egy kényszerlélegeztetett V8-as formájában 625 lóerőt, és 750 Nm nyomatékot képes leadni. A gyorsulási adatok ennek megfelelően elég rövidek, álló helyzetből a 100-as sprintet 3.3 másodperc alatt futja, azonban a 0-200 még impozánsabb, mivel ehhez sem kell az autónak egész 11 másodperc. A 35 éves kiadás egyébként Júliustól lesz elérhető, ha valaki esetleg pont most tervez ilyet vásárolni, ezt mindenképpen érdemes megnézni. Illetve az is biztos, hogy a ezek a srácok tudnak ünnepelni.

Szöveg: Leo
Képek: BMW